• +36 30 9 465 592

 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • 1
 • 2

Hűtőgép javítás Pécsen és környékén az év minden napján a helyszínen garanciával, akár néhány órán belül is:
Mobil: +36 30 9 465 592 (már 1994 óta) - hibabejelentés, tanácsadás (országosan is) munkanapokon: 8-17 óráig. Szombat: 10-15 óráig. Vasárnap, ünnepnap: 10-12 óráig.
Vezetékes telefon: +36 72 410 492 munkanapokon: 8-17 óráig.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Cím: 7636, Pécs, Alsó u.33. (TÉRKÉP) - Előzetes egyeztetés után a szervizbe szállított hűtőkészüléket azonnal bevizsgálom, a javítás megvárható. A bevizsgálás díja 4 000 Ft, javítás esetén nem kerül felszámolásra.

A fagyasztón mit jelentenek a piros, zöld és sárga (narancs) jelzőfények?

A weboldalon már többször kitértem a fagyasztók, mélyhűtők használatára és az azokon található kapcsolókra és a jelző lámpákra. Az elmúlt időszak keresési adatait elemezve úgy döntöttem, hogy újra egy kicsit részletesebben is érdemes foglalkozni ezzel a témakörrel. Az alábbi ismertetőben néhány új információt is találhatsz a fagyasztók használatához, vélt vagy valós hibájának megállapításához.

 

 • A hőfokszabályzó:
  Minden hűtőben és fagyasztóban a kívánt hőfokot (-18 körüli értéket) egy mechanikus, és/vagy elektronikus hőfokszabályzó (termosztát), esetleg egy elektronikus vezérlő egység (mini számítógép, ha lehet mondani) biztosítja a környezeti hőmérséklettől függetlenül (No Frost készülékeknél lehet külső hőérzékelő is, ami hatással lehet a készülék működésére). Tehát csak azért, mert kánikula van, felesleges a készüléket magasabbra állítani. A fagyasztó 5 fokban és 35 fokban is tartani fogja a -18 fok környéki belső hőmérsékletet mindenféle beavatkozás nélkül, csak 5 fokos helyiségben lehet, hogy csak naponta néhányszor kapcsol be viszonylag rövid időre, míg 35 fokban, akár órákat is járhat, és a "pihenője" is rövidebb lesz.
  A mélyhűtő ládákban és a fagyasztószekrényekben (a kétkompresszoros kombinált hűtők fagyasztó részeben is) legtöbbször egy mechanikus gáztöltetű (kapilláriscsöves) hőfokszabályzó végzi a hűtés, fagyasztás vezérlését. A hagyományos mechanikus hőfokszabályzók nem a készülék belsejének a hőmérsékletét "figyelik" hanem a hűtőrendszer (elpárologtató, hőcserélő, csőrendszer) hőmérsékletének függvényében indítják és állítják a kompresszort, vagyis a hűtést. A kompresszor (ami a hűtés folyamatát biztosítja) mindig egy közel állandó (hűtő) teljesítmény leadására képes (kivéve az inverteres kompresszorok az újabb No Frost rendszerű készülékekben), ami a sárga kapcsoló működésénél (is) lényeges.
  A fagyasztók hőfokszabályzóját mindig a készüléken kívül helyezik el és csak a hőérzékelőt vezetik be a készülék belsejébe a hőcserélő egy bizonyos részéhez. A mélyhűtőt úgy tervezik, hogy ha a készülék egy adott helyén (általában a csőrendszer vége felé) amikor egy bizonyos hőmérsékletet eléri a hőcserélő, akkor az egész készülékben ideális lesz a hőmérséklet, tehát a hűtés (kompresszor) leállítható. A No Frost rendszerű készülékeknél kicsit más elven működik a vezérlés, mert akár több érzékelő adatait értékelve dönt a "hőfokszabályzó" a készülék működéséről. Erről majd egy későbbi ismertetőben térnék ki.
  Élelmiszerek tárolásakor a mélyhűtő szigetelésének minősége és állapota, valamint a környezeti hőmérséklet határozza meg, hogy milyen gyorsan melegszik a készülék belseje. A megfelelő hőfok elérése után hőfokszabályzónak van egy kis "türelmi" ideje (hiszterézis), hogy ne azonnal indítsa újra a hűtést, ha emelkedni kezd a hőmérséklet a fagyasztóban, hanem csak néhány fok "melegedés" után kapcsolja be a kompresszort. Ennek szintén szerepe lesz a sárga kapcsoló megfelelő használatánál.
  Egy fagyasztó hőfokszabályzó minimum állásnál is az élelmiszerek tárolásához megfelelő hőmérsékletet biztosít, tehát azt sokkal magasabbra állítani felesleges. Egyes mélyhűtőknél (pl.Samsung-Calex) a hőfokszabályzót elrejtették, hogy az ne is lehessen állítgatni. A hőfokszabályzóval általában a fagyasztót le is lehet kapcsolni, annak nullára állításával. Néha ezt a "funkciót" egy, az állítógomb kis ütközőjével ki szokták zárni, hogy ne lehessen "véletlen" lekapcsolni a hőfokszabályzóval a készüléket. Ilyenkor a zöld lámpa egyben egy kapcsoló is, és azzal lehet kikapcsolni a készüléket. Természetesen gyártóktól (vagy egy korábbi javítás után) függően lehetnek variációk is. Lehet, hogy se lekapcsolni nem lehet a hőfokszabályzóval a készüléket, és a zöld sem kapcsoló, valamint az is megeshet, hogy a zöld is egy kapcsoló, de a hőfokszabályzóval is le lehet kapcsolni.
  A hőfokszabályzók rendszerint a piros, a vészjelző lámpát is vezérlik. Ezt egy a hőfokszabályzó kapcsolón belül egy másik kivezetéssel oldják meg, ami néhány fokkal magasabb (melegebb) hőfoknál kapcsol be, illetve ki. Ez a hőfok minimum álláson (magasabb hőfokszabályzó álláson a piros lámpa kapcsolási értéke más lesz) -16 fok szokott lenni. Ebből az következik, hogy a piros lámpa -16 foknál kialszik amikor a készülék hűl, illetve ha valamiért melegszik a készülék belseje, akkor -16 foknál ismét bekapcsol és jelzi azt, hogy valamiért melegebb van a készülékben az elvárhatónál. Némely hűtőknél (régi Snaige117, vagy Grönland) külön "hőfokszabályzó kapcsolót" is alkalmazhatnak a piros lámpa vezérlésére. Mivel a hőfokszabályzó száraz, és viszonylag állandó hőmérsékletű helyen van, ezért ritkán romlik el. A hőfokszabályzókat a fagyasztókészülék vélt meghibásodása esetén nem érdemes állítgatni, mert ha a készülék gyengén, vagy egyáltalán nem hűt, akkor a hőfokszabályzó magasabbra állításával sem fog "erősebben" hűteni. A hőfokszabályzón található kis állító csavarokat eltekerni, elállítani nem szabad, mert ha a hőfokszabályzó kapcsoló ténylegesen elromlott azt ajánlott cserélni, az állítgatással nem javítható meg, ha pedig nem a kapcsoló rossz, akkor az állítgatással könnyen el lehet "rontani", amit egyetlen szerelő sem fog visszaállítani eredeti állapotába, tehát a tényleges (általában más) hiba kijavításán felül egy plusz költséget jelent majd a szabályzó kapcsoló cseréje.
  Az elektronikus hőfokszabályzók, illetve annak tűnő "kezelőszervek" (mechanikus kapcsoló, de lLED-es kijelző elektronika) a legváltozatosabb módon működhetnek, általánosságban csak annyit jegyeznék meg, hogy az elvük ugyanaz, mint a mechanikus társaiké, de hogy a készülék belsejét, vagy a hőcserélőt érzekelik, az a gyártó "elképzelésén" múlik. Előfordulhat, hogy nem is egy, hanem több (néha még külső hőmérsékletet is mérik) érzékelő adatait értékeli a vezérlő elektronika és az alapján hűt, áll, vagy épp olvaszt (No Frost). Az elektronikus vezérlés ritkán romlik el, és általában csak egyes alkatrészek mennek tönkre az elektronikában (gyakran megbízhatóan javítható, nem kell mindig cserélni a vezérlőpanelt), de a javításuk, illetve cseréjük többszöröse is lehet egy hagyományos hőfokszabályzókéhoz képest.
  Kombinált készülékeknél ha kétkompresszoros a készülék, akkor általában külön egy mechanikus hőfokszabályzóval és visszajelzéssel (piros, sárga, zöld) oldják meg annak a vezérlését, oly módon, mintha egy különálló fagyasztó lenne. Az egykompresszoros kombinált hűtők egy kis részénél is található zöld, sárga, piros kijelző illetve külön hőfokszabályzó a fagyasztó részhez, de ezek a vezérlések elektronikus hőfokszabályzóval működnek, mert nem csak a kompresszort, hanem mást is vezérelnek (mágnesszelepet, ventilátort, stb.)
  A No Frost hűtőknél a fagyasztó vezérlése szinte kizárólag elektronikus. Legtöbbször nem is zöld, sárga, vagy piros lámpás lámpákkal, hanem digitális kijelzővel és hibakódokkal és/vagy gyártótól függő egyedi jelzésekkel, piktogramokkal utal a készülék különböző fajta működésére, illetve az esetleges meghibásodásra.
 • Zöld lámpa:
  Ami lehet egy kapcsoló is. A fagyasztó készülékeken a zöld lámpa legtöbbször a készülék bekapcsolt állapotát jelzi. Egyes típusoknál a zöld üzemjel csak azt mutatja, hogy a készülék feszültség (áram) alatt van, de ettől függetlenül lehet a hőfokszabályzóval kikapcsolt állapotban is. A zöld lámpa nem azt jelzi, hogy a készülék jól működik és a hőmérséklet is megfelelő a belsejében. Ha a zöld lámpa világít, attól még a fagyasztó lehet kikapcsolt állapotban és olvadhat, de üzemképes (a hőfokszabályzó bekapcsolásával), de akár hibás, üzemképtelen is (pl. hőfokszabályzó hiba, amikor a piros nem jelez). Ugyanakkor, ha nem világít mert kiégett az izzó attól még lehet, hogy hibátlanul üzemel. A zöld lámpa a hűtő működése, illetve üzembiztonsága szempontjából nem olyan lényeges mint a piros jelzés. Meghibásodása (kiég az izzó, szétesik a kapcsoló, stb.), esetén nem feltétlen szükséges javítani a hibáját, illetve annak javításig biztonsággal lehet használni a készüléket. Viszont a zöld jelzőfény hiányában fokozottan kell ügyelni a készülék feszültség ellátására, mert nincs visszajelzés annak meglétéről. Ha kiégett zöld lámpa mellett kétséges, hogy a készülék feszültség alatt van-e (például huzamosabb ideig nem hallható a kompresszor hangja) egyszerűen csak kapcsold be a narancssárga kapcsolót. Amennyiben annak bekapcsolásával a kompresszor elindul, illetve a sárga (narancs) jelzőfény bekapcsol, akkor a készülék vélhetően tökéletesen működik. Ezt az ellenőrzést a hőfokszabályzó magasabbra állításával is elvégezheted, azaz ha feljebb tekered a hőfokszabályzót akkor valamely magasabb álláson el fog indulni a kompresszor, sőt maximumon akár a piros lámba is bekapcsolhat egy rövid időre. Ha egyértelmű, hogy a készülék megfelelően működik, a sárga kapcsolót kapcsold ki, illetve a hőfokszabályzót állítsd vissza a korábbi helyzetébe. A zöld lámpa cseréje általában egyszerű és gyors javítás, a költsége sem magas (3 000 - 5 000 Ft). De ha nem lehet önállóan cserélni a zöld lámpát, mert egy komplett egység, akkor a javítás költsége lényegesen magasabb (8 000 - 15 000 Ft) is lehet.
 • Piros lámpa:
  Ami lehet néha egy nyomógomb is, ha a fagyasztó például hangjelzést is ad riasztáskor. A piros lámpa (alarm, vészjelző) azt mutatja, hogy a készülékben nincs meg a megfelelő hőmérséklet. A piros jelzőfény a készülék üzembe helyezésekor (vagy elolvasztás után) egészen addig világít, amíg a fagyasztóban a hőmérséklet megfelelő (-18 fok körüli) nem lesz. A fagyasztókészülék méretétől, kialakításától (szekrény, vagy láda), a környezeti hőmérséklettől függően üres(!) állapotában általában 1-2 óra alatt ki kell kapcsolnia a piros jelzésnek. Hagyományos (mechanikus) hőfokszabályzásnál a piros lámpa a hőfokszabályzó kapcsoló minimum fokozatán általában -16 fok környékén már kikapcsol (illetve be, amikor melegszik). Mivel a mélyhűtőben -18 foknak, vagy annál hidegebbnek kell lennie, ezért a piros lámpa kikapcsolása sosem esik egybe a kompresszor leállásával (kivéve, ha egy korábbi javítás alkalmával nem lett elkötve a kapcsoló), az még tovább (akár újabb1-1,5 órát) üzemel. Ez friss élelmiszer fagyasztásakor akár lényegesen több is lehet a fagyasztandó élelmiszer mennyiségétől függően. Akár fél napig is világíthat a piros lámpa és utána még 12-16 órát is járhat a kompresszor, ami nem jelent hibás működést, de érdemes rendszeresen ellenőrizni a készüléket, hogy valóban jól végzi a dolgát, azaz hűt-e. A kondenzátor (hátul a fekete rács) ilyenkor meleg, vagy akár forró is lehet, Ha "rács"egész felületén viszonylag egyenletesen meleg, vagy forró, akkor jól "dolgozik" a mélyhűtő.
  A fagyasztó készülékeknél az élelmiszerek tárolása közben is kigyulladhat a piros lámpa, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a készülék hibásan működik. Viszont amint a piros jelzőfény bekapcsol, célszerű megkeresni az okát, mert valamiért egyértelműen melegszik a mélyhűtő tartalma. A hőmérséklet eltérést okozhatja egy hosszabb (2-3 órás) áramszünet, huzamosabb ideig nyitott ajtó, vagy ha nagyobb mennyiségű friss élelmiszer a készülékben, illetve már kisebb mennyiség esetén is jelezhet, ha az pont a hőérzékelőre kerül. Nyáron rendszeres "probléma" a hideg víz, üdítő, sör, jégkocka mélyhűtőben tartása. Sajnos az ilyen jellegű használata a készüléknek nem válik annak előnyére, a benne tárolt élelmiszerek számra pedig kifejezetten káros. A piros jelzés ilyenkor akár rendszeresen bekapcsolhat, akár hosszabb ideig is (szintén nem a készülék meghibásodása miatt) jelezhet. Ez a gyakori vészjelzés arra utal, hogy túlterhelt a készülék (a sok nyitogatástól) és nem tudja lehűteni a kívánt hőmérsékletre az élelmiszereket. Természetesen leolvasztás alkalmával is jelezni fog a piros lámpa, de amint újra lehűl a készülék belseje és a tartalma, akkor ismét kikapcsol.
  Amennyiben a fenti okok egyike sem áll fenn a piros jelzés bekapcsolásakor, akkor ajánlott a készülék alaposabb vizsgálata. Ha ilyenkor szemmel láthatólag fagyott minden a készülék tartalma, akkor célszerű egy hőmérséklet ellenőrzés, mert bár -12 fokon is szinte minden kőkemény, az azért nem -18 fok. Ha a hőmérő szerint -18 fok, vagy annál hidegebb mérhető a készülék minden részben, akkor a hőfokszabályzó hibásodhatott meg, amit ajánlott cserélni, mert ugyan a készülék tökéletesen üzemeltethető tovább (akár több évig is), de nincs visszajelzés egy tényleges meghibásodás esetén a melegedő élelmiszerekről. A piros lámpa egyetlen esetben nem fog jelezni a készülék olvadásakor, ha a készülék nem kap feszültséget (áramot). Ilyenkor rendszeres felügyelet hiányában szinte elkerülhetetlen a mélyhűtő leolvadása. Ennek elkerülésére a fagyasztót naponta ajánlott az alábbi módon megvizsgálni:
  • Szemrevételezéssel, hogy világít-e a zöld üzemjel, nem jelez a piros, nincs-e bekapcsolva a sárga kapcsoló, valamint a tartalmát, hogy megfelelően hideg, jeges. Esetleg egy hőmérőt is tarthatsz benne, hogy egyértelműen és gyorsan megállapítható legyen a hőmérséklet (-18  fok vagy kissé hidegebb).
  • Ha korábban világított a zöld, de már nem látható (lehet hogy világít az, csak halványan) akkor egy sárga kapcsolós próbával ellenőrizd le hogy a készülék kap-e feszültséget. Ha elindul a készülék, akkor elvileg rendben van minden, de azért ellenőrizd le, hogy nincs-e lekapcsolva a hőfokszabályzó, mert a narancs kapcsolóval olyankor is be lehet kapcsolni a kompresszort, de annak kikapcsolása után (a hőfokszabályzó kikapcsolt állapotában) leolvad a mélyhűtő.
  • Ha a piros jelez, akkor ellenőrizd a készülék belsejét, hogy valóban olvad-e, valamint a fent leírt okokat, lehetőségeket vedd sorra, és ha arra jutottál, hogy egyik sem áll fent, akkor hívjál szerelőt, de ne kapcsold ki, és ne ürítsd ki a mélyhűtőt, hacsak nem tudod biztonságos helyre, mondjuk egy másik jól működő fagyasztóba elhelyezni a tartalmát. Ebben az esetben se kapcsold ki a készüléket, amíg a szerelő meg nem érkezik, hacsak nem zárlatos a készülék, mert nagyban megkönnyítheted (felgyorsíthatod) a hibamegállapítást, ha egy üzemelő készüléket kell megvizsgálni.
  • Ha a narancssárga kapcsoló világít csak, akkor egyszerűen kapcsold le. Majd néhány óra múlva ellenőrizd le újra a készüléket, hogy megfelelően működik-e. Ha huzamosabb ideig világított a sárga kapcsoló (12-24 óra, vagy több) akkor elképzelhető, hogy csak 4-6-10 óra múlva fog csak újra bekapcsolni a kompresszor és megkezdődni a hűtési ciklus.
  • Ha sehogy sem tudod elindítani a készüléket, a sárga kapcsolóval sem, akkor ellenőrizd, hogy a tápfeszültség megfelelő (pl. hajszárító), illetve, egyáltalán van-e (hosszabbító, elosztó, dugaszoló aljzat, biztosíték, nem-e húzta ki valaki, stb.)
 • Sárga, narancssárga lámpa:
  Ami jellemzően kapcsoló, nyomógomb, vagy tolókapcsoló, esetleg egy narancs visszajelző izzó, ha egy különálló gomb kapcsolja (elektronikus hőfokszabályzó). Illetve előfordul, hogy a hőfokszabályzó maximum utáni állásával lehet bekapcsolni a sárga "üzemmódot", és ilyenkor nincs külön kapcsolója, vagy gombja. A narancssárga kapcsolót előszeretettel hívják "szuper" kapcsolónak, vagy gyors-fagyasztónak, ami sajnos rengeteg félreértésre ad okot. A sárga kapcsoló egyetlen egy dolgot tesz: a bekapcsolásával annak kikapcsolásáig a folyamatos fagyasztást biztosítja a mélyhűtő készülékben. Ezt általában úgy oldják meg, hogy egyszerűen kiiktatja a hőfokszabályzót a vezérlésből, vagyis a hőfokszabályzó hiába érzékeli, hogy a készülékben megfelelő a hőmérséklet és kapcsolná le a kompresszort, a sárga kapcsoló egy "rövidzárként" felülbírálja a hőfokszabályzót, és nem engedi leállítani a kompresszort illetve a hűtést. Hogy ezt konkrétan hogy oldják meg, az készülékenként változó, de a legáltalánosabb az, hogy egyszerűen a sárga kapcsoló közvetlen feszültséget ad a kompresszornak. Ezért lehet elindítani a kompresszort sárga kapcsolóval kikapcsolt (esetleg hibás) hőfokszabályzóval is. Tehát a sárga kapcsoló használatával a fagyasztó nem fog turbó fokozatra kapcsolni, nem fog erősebben hűteni, és nem tud majd gyorsabban lehűlni. Egyszerűen csak nem kapcsol le a hűtés a hőfokszabályzóval beállított -18 fok körül, hanem lehűti a készüléket, illetve a tartalmát akár -24 fokra is. De akkor ennek mi értelme, ha -18 fok is elég? Az élelmiszerek tárolására valóban a -18 fok az ideális és gazdaságos, ilyenkor valóban felesleges használni. Viszont a fagyasztók nem csak a már lefagyasztott élelmiszerek tárolásra készültek, hanem fagyasztásos tartósítást is el tudják végezni, azaz a friss élelmiszereket tartósítani is képesek. És ennél a tartósításnál lehet, sőt kell is használni a sárga kapcsolót.
  A fagyasztási tartósítás lényege, hogy az élelmiszerek minél hamarabb jussanak a -20 fok közeli állapotba. A megfelelő (gyors) sebességű fagyasztásnál az élelmiszerek minimálisan roncsolódnak (lassú fagyasztásnál apró jégkristályok alakulnak ki, amik tönkreteszik az élelmiszerek sejtszerkezetét), ezáltal alig veszítenek élvezeti értékükből. Továbbá a fagyasztás hatására az élelmiszerekben egyébként jelenlévő mikroorganizmusok működése jelentősen lelassul, vagy leáll, és ezért "romlik" meg csak hónapok (max 1 év) alatt a fagyasztott élelmiszer. Hogy a háztartási fagyasztókkal a kívánt fagyaszási sebességet el lehessen érni, ismerni kell a mélyhűtő fagyasztási teljesítményét. Ezt minden esetben feltüntetik a készülék adatai között. A fagyasztási teljesítmény a készülék által 24 óra alatt tartósítható maximális tömegű élelmiszert jelenti, és xy kg/24h formában adják meg. Ideális esetben 24 óra alatt a SÁRGA kapcsolóval üzemeltetve a készülék ekkora tömegű élelmiszert tud megfelelő minőségben tartósítani. A lehetőségekhez képest ajánlott figyelembe venni ezt a fagyasztási teljesítményt, mert extrém mennyiséget pl. 200-250 kg friss húst egyszerre nem lehet egy háztartási fagyasztóval megfelelő sebességgel lefagyasztani, és még a legjobb fagyasztóban is megromolhat az élelmiszer egy része, a fagyaszás minőségéről nem is beszélve.
  A sárga kapcsoló használatakor a kompresszor nem kapcsol le -18 fok körül, és ezért a friss élelmiszerek gyorsabban fagynak meg. Ha tartósításkor 24 óra múltán a sárga kapcsolót kikapcsolod, akkor ideális esetben a kompresszor megáll és az egész fagyasztóban egyenletesen -20 vagy annál hidegebb lesz. Majd néhány óra múlva amikor már a mélyhűtő visszamelegedett a tároláshoz szükséges -18 fokra, akkor a hőfokszabályzó újra elindítja a kompresszort, és visszaáll a korábbi állapot, amikor a hőfokszabályzó kapcsoló vezérli a hűtést. A fentiekből következik, hogy a sárga kapcsolót bizonyos ideig, maximum 24 óráig lehet használni, és csak akkor kell lekapcsolni, amikor az adott idő letelik. Sokan a piros jelzés kikapcsolása után már le is kapcsolják a sárga kapcsolót, amivel gyakorlatilag semmit nem "segítettek" a fagyasztásnak, sőt károsan befolyásolják a tartósítás minőségét, mind pedig a készülék élettartamát lerövidíthetik. Ugyanis -18 foknál lassabban fagynak át az élelmiszerek, azaz a minősége nem biztos, hogy megfelelő lesz, továbbá mivel a hőfokszabályzó hamarosan úgy érzékeli, hogy megfelelő a hőmérséklet ezért kikapcsolja a kompresszort, de a nem kellően hideg nagy tömegű élelmiszer gyorsan visszamelegíti az érzékelőt, és a kapcsoló újra indítaná a kompresszort, de az nem képes rövid időn belül újraindulni, ezért csak erőlködik, majd a túláram/hővédelme lekapcsolja 10-20-30 percre is, amíg természetesen továbbra sincs hűtés, és akár a piros lámpa is jelezhet újra. Minden ilyen "erőlködéskor" a kompresszor élettartama csökkenhet, mert a tekercselések szigetelése csak bizonyos hőmérsékletet visel el, utána átéghet. Ilyenkor rövid időn belül zárlatossá válik a kompresszorban a betétmotor, és jöhet a kompresszor csere.
  Tehát a sárga kapcsolót a fagyasztási teljesítmény maximuma esetén 24 óráig használni kell. Ha a fagyasztási teljesítmény fele kerül a készülékben, akkor 12 órára, vagy kicsit többre is be kell kapcsolni a sárga kapcsolót. 1-2 kg friss élelmiszer esetén nem szükséges a sárga kapcsoló használata, de ha 1-2 órára bekapcsolod, akkor azzal nem ártasz. A fagyasztók sárga kapcsolóval 24 órát üzemszerűen működhetnek, nem károsodik a kompresszor. Kivételes esetben (nagyobb mennyiségű friss élelmiszer,és/vagy kánikula) akár 36 vagy 48 órát is lehet használni a sárga kapcsolót. Az ilyen fokozott terhelés idejére kiegészítő hűtést, például egy ventilátort célszerű beállítani a fagyasztó mellé, mögé, ami a kompresszorról lefújja a meleget és esetleg a kondenzátort (fekete rács a készülék hátulján) is tudja hűteni. Figyelem! A kompresszor illetve a kondenzátor egyes része ilyenkor forró is lehet, akár 70-80 fokra is felmelegedhet, tehát óvatosan tapogasd. Ez nem hiba, de nem is üzemszerű állapot, tehát ajánlott kerülni egy fagyasztó túlterhelését.
  Az elektronikus vezérlésű fagyasztók esetében a sárga kapcsoló általában (azért vannak "öszvér" megoldások is) nem ad közvetlen feszültséget a kompresszornak, mivel a vezérlést egy kis "számítógép" végzi el. Az egykompresszoros kombinált hűtőknél, ahol sárga lámpa és piros lámpa is található a készüléken (váltószelepes készülékek) ott olvasd el a sárga lámpa használatát a használati utasításban, mert gyártója válogatja, hogyan valósítja meg a sárga kapcsoló használatát. Egyes típusok 12-24 óra múlva lekapcsolnak maguktól, egyes készülékeknél ki kell kapcsolni, van ahol a hőmérsékletet is figyeli a vezérlés, és annak függvényében kapcsolja le a "gyorsfagyasztást".
 • Külső hőmérő:
  Több mélyhűtőszekrényt (illetve kétkompresszoros kombinált fagyasztó részt) készítenek külső hőmérővel, ami egy kényelmi szolgáltatás, hogy a fagyasztó belső hőmérséklete gyorsan ellenőrizhető legyen a készülék nyitogatása nélkül is. Ez egészen addig hasznos, amíg el nem romlik maga a hőmérő. Egy bizonyos típusnál (HB230) ez elég gyakran romlott el, és mivel a legtöbbször simán "felcsúszott" -30 fokra, nem nagyon foglalkozott vele senki, mert sokan úgy vélték, hogy milyen jól is hűt a fagyasztó, hogy -30 fok van benne. Pedig nem, mert ugyan tökéletes volt a készülék, de csak -18-20 fok volt benne. A hőmérő egy mechanikus kijelző eszköz , ami a készülék belső hőmérsékletét jelezte. A hűtő működésére semmilyen formában nem volt hatással, csak tájékoztatási céllal került felszerelésre. Vagyis annak meghibásodáskor a fagyasztókészüléknek a működésére nincs hatással.

A fenti leírások, különösen a sárga kapcsoló alatti ismertető kizárólag a csak fagyasztó szekrényekre, mélyhűtő ládákra, a kétkompresszoros kombinált hűtők fagyasztó részére, valamint az egyes egykompresszoros, de váltószeleppel (piros, és sárga kapcsolóval is rendelkező) kombinált hűtők fagyasztó részére vonatkoznak. Az egykompresszoros kombinált hűtők sárga kapcsolói részben más célt is szolgálnak és a működési elvük is teljesen más. Erről  részletesen a trükkös hibák télen című leírásban olvashatsz.

Hűtőgépszerviz Pécsen és környékén, javítás az év minden napján a helyszínen garanciával akár néhány órán belül is:
Mobil: +36 30 9 465 592 (már 1994 óta) - hibabejelentés, tanácsadás (országosan is) munkanapokon: 8-17 óráig. Szombat: 10-15 óráig. Vasárnap, ünnepnap: 10-12 óráig.
Vezetékes telefon: +36 72 410 492 munkanapokon: 8-17 óráig.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Cím: 7636, Pécs, Alsó u.33. (TÉRKÉP) - Előzetes egyeztetés után a szervizbe szállított hűtőkészüléket azonnal bevizsgálom, a javítás megvárható. A bevizsgálás díja 4 000 Ft, javítás esetén nem kerül felszámolásra.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

KERESÉS A TELJES WEBOLDALON

Az oldal sütiket használ! Elfogadod?