• +36 30 9 465 592

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • 1
  • 2

A rendszergazda, számítógép szerelő elérhetősége:
Mobil: +36 30 9 465 592 (már 1994 óta) - hibabejelentés, tanácsadás (országosan is) munkanapokon: 8-17 óráig, szombat: 10-15 óráig, vasárnap: 10-12 óráig.
Vezetékes telefon: +36 72 410 492 (UPC hálózatából ingyen hívható) - hibabejelentés munkanapokon: 8-17 óráig, szombat: 10-15 óráig, vasárnap: 10-12 óráig.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Cím: 7636, Pécs, Alsó u.33. - Ide hozhatod javítani, bővíteni, telepíteni, karbantartásra a számítógéped --->TÉRKÉP


Mit tehetsz az adataid (dokumentumok, képek, videók, zenék, stb.) biztonságának érdekében? Sokat, nagyon is sokat!

Az asztali, és a hordozható számítógépek háttértár nagysága az utóbbi időben elérte az 1000 Gb (Gigabyte) méretet, ezért egyre többen szinte minden adatot egy helyen tárolnak, hogy gyorsan és könnyen elérhetőek, hozzáférhetőek legyenek. Ez egy teljesen logikus megoldás, de sajnos arra kevesen gondolnak, hogy ezek az adatok az adattárolón egy (hardveres, vagy szoftveres) hiba miatt akár teljesen megsemmisülhetnek.
Én két csoportba osztanám az adatokat. Az egyik csoport, az aminek a biztonságára különös gondot kell(ene) fordítani, mert fontos, nélkülözhetetlen, pótolhatatlan és általában nem lehet reprodukálni azokat semmilyen módon. És azokra az adatokra  melyeket többé-kevésbé egyszerűen lehet pótolni, illetve elvesztésük, a hiányuk nem okoz semmilyen problémát. Az átlagfelhasználók (nem cégek, vállalkozások) számára a pótolhatatlan állományokat a családi fényképek, videók, jelentik. A kevésbé értékes adatok pedig a letöltött tartalmak nagy része, a filmek, zenék, képek. Ez utóbb adatokkal most nem foglalkoznék, hanem inkább a fontos és pótolhatatlan adatok megóvására adnék néhány tippet.
Mint említettem az átlagfelhasználó számára a családi képek, videók, esetleg más felvételek (hang, zene, stb.) olyan adatokat jelentenek, melyeket nem lehet újra "előállítani", megismételni. Az ilyen adatokról ajánlott rendszeresen, és a lehetőségekhez képest többszörösen is mentést készíteni. Mit is jelent ez? Az adathordozók kapacitása és élettartama véges. Bármennyire is úgy tűnik, hogy biztonságos egy merevlemez, vagy egy optika tároló (CD-DVD-BD) esetleg egy memóriakártya, pendrive, külső merevlemez, csak egyetlen adathordozó eszközre bízni ezeket az adatokat felelőtlenség. A merevlemez sérülékeny a mechanikai hatásokra, a mechanikája tönkremehet, az adathordozó felület is sérülhet, még ha csak adatmentésre is szolgál, és alig-alig működik, elromolhat. Saját magam is megtapasztaltam, hogy 5-7 éves merevlemezeken, amik 20-30 napot se nagyon működtek az évek alatt (mert csak a mentés, esetleg az adatok alkalmi visszaolvasására, rendezgetésének idejére voltak üzemben) találhatók hibás szektorok. A pendrive, memóriakártya szintén sérülhet, az optikai lemezek a reklámozott 100 év helyett jó ha kibírnak 10-20 évet, ha megfelelően tárolják: napfénytől, hidegtől, melegtől, nedvességtől, mágnesességtől, portól, vegyszertől, stb. védve.
De ha mindezekre együtt kerülnek a családi fényképek, videók, akkor sokkal nagyobb eséllyel marad fent egyik, vagy másik mentés az évek, vagy évtizedek alatt. A saját biztonsági mentéseim között találhatók 2000-es években égetett DVD-k, és CD-k, melyeken az akkor készült digitális fényképeket lementettem, és 99%-a tökéletesen olvasható. De ettől függetlenül néhány évente a régi, már korábban mentett képeket az újakkal ismételten lementem, hogy ha mégis "elfáradna" egyik másik 10-15 éves adathordozó, ne legyen, vagy csak minimális a veszteség.
A kézzelfogható (offline) mentéseken túl érdemes használni ilyen célokra a manapság népszerű felhő (online) szolgáltatásokat. Az ingyenes online tárhelyekből (Google Drive, Microsoft One Drive, Dropbox, stb.) akár 5-20 GB-nyi is elérhető (több szolgáltatónál együttesen) amikre a feltöltött adatok egyrészt biztonságban lesznek, másrészt bárhonnan elérhetővé válnak. A biztonság alatt azt értem, hogy ha megfelelően védelemmel (jelszóval) kerülnek fel, akkor nem "szivároghatnak" ki a felhőben tárolt adatok. Az online adattárlók elvileg biztonságosabbak (ott sem egy adattárolón lesznek az adatok), mint a házi adatmentések, de ettől függetlenül én javaslom minden lehetséges módszer alkalmazását a pótolhatatlan adatok megóvására.
Egy néhány éves fejlesztésnek köszönhetően mostanában egy régi-új technológia jelent meg: a "kőbe vésett" adatok. Ez tulajdonképpen egy hagyományos méretű "optikai" lemez (DVD) aminek az adathordozó felülete egy lényegesen tartósabb anyag a mostani DVD lemezékénél, és amire a fejlesztő, gyártó 1000 éves "garanciát" vállal. Az ára viszonylag magas (néhány ezer Ft/lemez), de most már (évekkel ezelőtt még nem) lehet hagyományos DVD íróval is használni. Ha hinni lehet a lemez paramétereinek, és a reklámnak, akkor az egyik legbiztonságosabb adathordozó jelenleg. A 25 GB-s BD lemez is kapható a DVD mellett, de a költségek itt már jelentősek, mind az író, mind pedig a lemez tekintetében.

Milyen lehetséges veszélyforrásokkal lehet számolni az adatok elvesztésére?

Egyértelműen a legnagyobb veszély az eszköz fizikai (hardveres) meghibásodása. Ez lehet használatból (elhasználódásból) történő meghibásodás, vagy valami fizikai behatás következménye is. Általában ilyenkor nem, vagy csak költséges módon lehetséges az adatok visszaállítása, ugyanis speciális eszközök és eljárások vezethetnek eredményre (akár több százezer Ft-os költséggel is lehet számolni).
Kevésbé veszélyes, de igen gyakran előforduló esemény, hogy felhasználói figyelmetlenségből törlődnek az adatok. Ez esetben, bizonyos szabályok betartása esetén, szinte 100%-ban visszaállítható a törölt adatállomány. A költsége sem vészes, mert nem kell speciális eszköz az adatok mentéséhez.
Gyakori az is, hogy a más szoftver (operációs rendszer hiba, vírus, ártalmas program), vagy más (nem adattároló) hardver hiba miatt válnak elérhetetlenné az adatok, ilyen esetben is szinte 100%-ra lehet tenni az adatok visszanyerésének sikerét.
Itt azért kitérnék arra, hogy bár nem új keletű, de az utóbbi néhány hónapban igencsak megszaporodó "vírus" támadásra, pontosabban a rosszindulatú program (ransomware- zsarolóvírus) által lekódolt adatok miatti adatvesztésre. Sajnos ha ilyen jellegű "támadás" éri az adatokat akkor azok elvesztése egyelőre szinte 100%-os, vagyis nem lehet visszaállítani, vagy csak rendkívül költségesen, és/vagy csak hetek, hónapok, esetleg évek múlva lehetséges. Ezek az úgynevezett zsarolóvírusok a vírusok talán legveszélyesebb (adatokra) fajtája, amely az összes elérhető meghajtón található adatállományt lekódolja, és felajánlja hogy visszaállítja azokat nem kis összegért. Ilyenkor a legfontosabb, hogy a gépet azonnal ki kell kapcsolni, nem ajánlott tovább használni, illetve nem szabad újra bekapcsolni, és ebben az esetben talán lehetséges az adatok mentése. Minél többet üzemel a gép, annál kevesebb adat menthető meg. A rendszer visszaállítást a vírus eltávolításáig nem szabad alkalmazni, illetve biztonsági mentést se szabad készíteni, mert a vírus a korábbi biztonsági másolatokban található adatokat is lekódolhatja. Ilyen esetekre (is) az egyetlen 100%-ban biztonságos megoldás az adatok megmentésére, a megelőző adatmentés. Figyelem! A vírus az összes a gépre csatlakoztatott adathordozón található állományt lekódolja, tehát ha egy adatmentésre használt eszköz üzemel közben, akkor azokon is elveszenek az adatok. Tehát a kifejezetten csak adatmentésre fenntartott háttértárolót, ajánlott csak a tényleges mentés idejére rácsatlakoztatni a gépre, és annak végeztével azonnal fizikailag is leválasztani (kihúzni a gépből). Természetesen a víruskeresők, illetve különféle védelmi programok ezeket a rosszindulatú "alkalmazásokat" többnyire felismerik, de a legjobb védelmi program is hatástalan, ha a felhasználó felülbírálja azt, és "betessékeli" a vírust pl. egy másik alkalmazás telepítése közben, vagyis egy jó vírusirtó se ér semmit, ha a felhasználó felülbírálja.
A rosszul (szinte mindet jelző) beállított vírusirtók egyrészt nagyon lelassítják a mindennapi munkát, mert folyton jelezhetnek mindenért, ami elvileg nem is vírus, másrészt ilyenkor sokan már megszokásból nyomják a tovább, vagy az engedélyezés gombot. És természetesen ilyenkor csúsznak be a tényleges kártevők is a rendszerbe. Ezért kellő hozzáértés hiányában ajánlott egy szakember segítségét kérni a vírusirtó telepítésében, illetve beállításában, majd annak használatának megtanulására némi időt és energiát fordítani. Nem nagy ördöngösség, mert csak pár egyszerű műveletet kell megjegyezni, és máris nagyobb hatásfokkal fog működni a számítógéped védelme.
További gyakori hiba, hogy biztos ami biztos alapon 2-3 vagy még több egyszerre működő víruskereső is fut a számítógépen. Ilyenkor a számítógép mást sem csinál, csak folyamatosan vizsgálja a fájlokat olyan intenzitással, hogy gyakorlatilag semmi másra nem marad erőforrása. Ekkor tapasztalható az, hogy rendkívül lassú a gép, szélsőséges esetben teljesen használhatatlanná is válik. Több víruskereső egyidejűleg való használata nem egyenlő többszörös védelemmel. Természetesen egy gyanús (fertőzött) gépet illik legalább 3-5 fajta kártevő keresővel átvizsgálni, de sohasem egyszerre alkalmazva azokat. Az interneten rengeteg alkalmazás található, melyek használata általában egyszerű, de legtöbbjük (főleg az ingyenesek túlnyomó többsége) nem túl hatásosak a makacsabb vírusok ellen. Kérjél inkább tanácsot, mielőtt hozzákezdesz egy házi vírusirtáshoz, de előtte mindenképp készíts egy biztonsági másolatot a fontosabb adatokról. És néha bizony az is megeshet, hogy egyszerűbb újratelepíteni a gépet (előtte adatmentéssel). Egy tiszta telepítés tökéletesen helyrehozza gépet, és minden kezdődhet elölről.

Számítógép javítás:
Mobil: +36 30 9 465 592 (már 1994 óta) - hibabejelentés, tanácsadás (országosan is) munkanapokon: 8-17 óráig, szombat: 10-15 óráig, vasárnap: 10-12 óráig.
Vezetékes telefon: +36 72 410 492 (UPC hálózatából ingyen hívható) - hibabejelentés munkanapokon: 8-17 óráig, szombat: 10-15 óráig, vasárnap: 10-12 óráig.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Cím: 7636, Pécs, Alsó u.33. - Ide hozhatod javítani, bővíteni, telepíteni, karbantartásra a számítógéped --->TÉRKÉP.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

KERESÉS A TELJES WEBOLDALON

Az oldal sütiket használ! Elfogadod?