A rendszergazda, számítógép szerelő elérhetősége:
Mobil: +36 30 9 465 592 (már 1994 óta) - hibabejelentés, tanácsadás (országosan is) munkanapokon: 8-17 óráig. Szombat: 10-15 óráig. Vasárnap, ünnepnap: 10-12 óráig.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Cím: 7636, Pécs, Alsó u.33. - Ide hozhatod javítani, bővíteni, telepíteni, karbantartásra a számítógéped --->TÉRKÉP

Köszönöm, hogy rám bíztad (vagy hamarosan rám bízod) a számítógéped Windows operációs rendszerének telepítését!

Röviden(?) ismertetném, hogy milyen programokat (szoftvereket), alkalmazásokat találsz (majd) a gépeden és azokat mire tudod használni.


A most (vagy a reményeim szerint hamarosan) frissen telepített, esetleg újratelepített Windows operációs rendszer egy teljes értékű, naprakészre frissített és a megfelelő, lehető legújabb illesztőprogramokkal ellátott, aktivált (természetesen a saját megvásárolt lincenceddel). Ezt a későbbiekben lehet, sőt erősen ajánlott frissíteni a Windows Update felületen. A későbbi frissítési folyamattal különösebben nem kell foglalkozni, mert az automatikus frissítés beállításra került. Az egyetlen teendő, hogy amikor frissít (ki-és bekapcsoláskor látható a folyamat) hagyni kell, hogy végezze a dolgát, és nem szabad félbeszakítani, bármennyi ideig is tart.
A rendszert a gép paramétereihez igazítva optimalizáltam, a felesleges alkalmazásokat és programokat eltávolítottam, például egyes hordozható eszközök esetében a gyártók reklám és próba verziójú, vagy éppen teljesen értelmetlen, és/vagy idejét múlt alkalmazásait.
Mivel egy frissen telepített Windows operációs rendszer önmagában még nem teljesen, vagy csak nehézkesen használható a mindennapi tevékenységek elvégzésére; böngészés, szövegszerkesztés, film nézés, zene hallgatás, játék, stb., ezért a rendszer beállítása után számos hasznos alkalmazást telepítettem az eszközre. Ezek mindegyike teljes értékű, nem próbaverziós, nem csökkentett képességű, vagy időkorlátos, ingyenes program. Ezeket az egyszerű, mégis sokoldalú alkalmazásokat évek óta emberek milliói használják napi szinten a munkájukhoz, vagy szórakozáshoz.

Újdonság:

  • Népszerűbb és kezelhetőbb Linux disztribúciók (Ubuntu, Mint) telepítése, beállítása otthoni felhasználásra.
  • Windows telepítése Apple gépekre.

További részletekkel a telepítendő hardver ismeretében tudok szolgálni.

Egy Windows telepítése során az alábbi alkalmazások is telepítésre kerülnek, kerülhetnek:

  • Internet, böngésző: Talán az egyik legtöbbet használt alkalmazás a webböngésző. Firefox-Mozilla, Chrome, Internet Explorer, Safari, Opera, stb. Használhatóságukat tekintve erősen megoszlanak a vélemények, némelyiket már nem is fejlesztik (Opera, Internet Explorer), de nem szeretnék részletekbe menni az előnyeikről, hátrányaikról. Számomra a Mozilla Firefox jött be, és azt is telepítettem, mert tapasztalataim szerint stabil, gyors és megfelelően biztonságos. Kérésre a Chrome böngészőt is telepíthetem. Az Internet Explorer integrálva van/volt több rendszerben, és nem is távolítottam el, mert sokan sajnos ragaszkodnak hozzá. A legújabb operációs rendszerben a Windows 10-ben ezt már igyekeznek lecserélni az Edge nevű böngészőre. Eléggé fapados és még rengeteg "gyerekbetegsége" van. A böngészőkbe (Mozilla Firefox, Chrome) egy Adblock Plus (ingyenes) hirdetés és reklám blokkoló kiegészítőt is feltelepítettem, melynek segítségével a reklámok nagy többsége meg sem jelenik a böngészés során.
  • Vírus védelem: A rendszert egy ingyenes vírus kereső, vírusirtó (antivírus) védi a kártékony programoktól. Ez egy viszonylag új fejlesztésű program, de tapasztalataim szerint a talán a leghatékonyabb és legjobban testre szabható sokoldalú alkalmazás. Használatáról csak annyit érdemes tudni, hogy csendben és legtöbbször észrevétlenül teszi a dolgát. Nagyon foglalkozni nem kell vele, mert a beállítására külön figyelmet fordítottam, ugyanis az csak angol nyelven lehetséges. Halkan megjegyezném, hogy még egy jó antivírus sem mindenható, mert ha a jelzései ellenére engedélyezed a rosszindulatú alkalmazások futását, akkor teljesen felesleges, és csak lassítja a rendszert. Természetesen kérésre bármely antivírus programot feltelepítem és beállítom, de számos agyon sztárolt alkalmazásban (pl. ESET-NOD32, NORTON, AVG, AVAST, PANDA stb.) már többször csalódtam az elmúlt 15 évben. A maradék néhány alig ismert komolyabb vírusirtó pedig túl bonyolult az átlagfelhasználó számára.
  • Videó, zene, kép:
    • Az operációs rendszerekben ugyan található egy Windows Media Player (12), de szerintem a viszonylag bonyolult kezelése, átláthatatlan rendszere, és más lejátszókhoz képest kis tudása miatt (van egy kifejezetten butított változata is) minden esetben telepítem talán az egyik legjobb és legegyszerűbb videó lejátszót (Media Player Classic-Home Cinema-MPC-HC), mely igen sokoldalú, könnyen kezelhető és villám gyors. Ingyenes, magyar kezelő felületű (is), szinte heti rendszerességgel jelenik meg hozzá frissítés, és/vagy javítás, tehát foglalkoznak vele és naprakészen tartják. A lejátszóval egy codec csomag (K-Lite) is települ, mely segítségével szinte az összes létező multimédiás tartalom lejátszhatóvá válik.
    • A hang, illetve zene lejátszására is külön alkalmazást telepítettem, egy több mint 15 évig rendszeresen fejlesztett, mai napig tökéletesen működő programot, a Winamp-ot. Komoly tudású, de egyszerű használatú, kis erőforrás igényű program. Szerintem az egyik legegyszerűbb és legjobb minőségű lejátszó amit valaha is készítettek. És szintén ingyenes és természetesen teljesen magyar nyelvű a kezelő felülete.
    • Az operációs rendszer egy integrált kép-nézegetőt is tartalmaz, ami eléggé fapados, ezért egy szintén nagyon régi fejlesztésű alkalmazás az IrfanView kerül telepítésre, ami teljes értékű, magyar nyelvű és ingyenes. Segítségével könnyen, gyorsan és egyszerűen lehet kezelni és rendszerezni a képeket. Sokoldalú és gyors alkalmazás, egyszerre akár több ezer képtől sem jön zavarba.
  • Író program (CD-DVD), virtuális eszköz:
    • Az operációs rendszer tartalmaz egy beépített lemezíró programot, de szinte használhatatlan. A gépre a CDburnerXP CD/DVD/Blu-ray íróprogram legújabb verziója került telepítésre, ami szintén magyar nyelvű és teljes értékű alkalmazás.
    • Részben a telepítési munkám gyorsítását, részben a továbbiakban való egyszerű képfájl indítást, lejátszást könnyítendő telepítésre került egy úgynevezett virtuális meghajtó (DaemonTools), melynek segítségével videót (CD/DVD/blu-ray, stb.) játékot, programot, telepítőket, adatokat, tartalmazó képfájlokat játszhatunk le, indíthatunk el, anélkül, hogy lemezre ki kellene írni azokat a lejátszásukhoz. Az alkalmazás szintén ingyenes, teljes értékű és magyar nyelvű.
  • Irodai programcsomag:
    • 1.A legtöbb munkához nélkülözhetetlen manapság dokumentumszerkesztő, egyes esetekben egy táblázatkezelő. Többek között ezeket is tartalmazza az ingyenes OpenOffice csomag legújabb verziója, melyet szintén megtalálsz a gépen telepítve. Szintén teljesen magyar nyelvű.
    • 2.Kérésre a már meglévő hivatalos Microsoft Office irodai program csomagod is telepítésre kerülhet.
  • Egyéb:
    • Skype legújabb verziójának telepítése, ingyenes és magyar nyelvű.
    • Egy Acrobat Reader, a népszerű PDF fájlok olvasásához, ingyenes és magyar nyelvű.
    • Egy Nfo Viewer, a file megosztó hálózatokból letöltött anyagoknál rendszeresen megtalálható kis méretű, de hasznos információs fájlok (*.nfo) megtekintéséhez, ugyanazt tudja, mint a Total Commander F3 gombos nézőkéje, de sokkal szebb szerintem. Ingyenes, de angol, de ez a használata közben lényegtelen, mert az nfo fájlok tartalmára nincs hatással.
    • A fent említett Total Commander teljes és magyar verziója annak aki megszokta a Total (korábban Norton) Commander-t.
    • Winrar: a legjobb, leggyorsabb teljes értékű (nem időkorlátos/próba verziós) csomagoló (tömörítő) eszköz (ZIP, RAR,stb.), szintén magyar nyelven.
    • DirectX és más kiegészítő (pl .NETkeretrendszer) telepítése.
    • "Csoport terápiás" alkalmazás a TeamViewer, ha esetleg elakadnál valamiben és segítséget kérnél tőlem online.

Kérhető telepítések (a teljesség igénye nélkül):

A már használt gépedet újratelepítem, javítom, bővítem, fejlesztem, vagy bármely más okból kerülne is be a szervizbe, akár csak egy állapotfelmérésre, adatmentésre, akkor is mindig portalanítom a belsejét egy magasnyomású sűrített levegős eszközzel, ingyen és kérés nélkül. Ha csak takarításra hozol a gépet, az is ingyenes.

Megjegyzés: A telepített operációs rendszer, és a nem ingyenes programok, alkalmazások tulajdonjogával rendelkezned kell, csak a telepítésüket és beállításukat végzem el. Amennyiben nálam szeretnéd megvásárolni a kívánt szoftvert, annak beszerzését is vállalom. Figyelem! Több professzionális, drága szoftvernek, operációs rendszernek van ingyenes alternatívája is. Kérdezz, tájékozódj mielőtt vásárolsz!
 
 

A rendszergazda, számítógép szerelő elérhetősége:
Mobil: +36 30 9 465 592 (már 1994 óta) - hibabejelentés, tanácsadás (országosan is) munkanapokon: 8-17 óráig. Szombat: 10-15 óráig. Vasárnap, ünnepnap: 10-12 óráig.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Cím: 7636, Pécs, Alsó u.33. - Ide hozhatod javítani a számítógéped --->TÉRKÉP

Joomla SEF URLs by Artio

Az oldal sütiket használ! Elfogadod?